Λόγια σταράτα

Όσες κι αν χτίζουν φυλακές κι αν ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό που όλο θα δραπετεύει. Σαν αερικό θα ζήσω, σαν αερικό

(“Αερικό”,στίχοι Θαν. Παπακωνσταντίνου)

 

1. Βραχιολάκια δεν φοράνε μόνο στις φυλακές, αλλά και στην… Amazon!

Η εταιρεία λιανικού διαδικτυακού εμπορίου Αmazon (του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, Τζεφ Μπέζος, με αξία επιχείρησης 121.3 δισ. $), επιχείρησε στην Ιταλία να βάλει “βραχιολάκια” επιτήρησης κι ελέγχου στους εργαζόμενούς της “για να υποστηρίξει τους εργαζόμενους στη διάρκεια του ωραρίου τους και για να καταστήσει πιο εύκολες και αποτελεσματικές τις διαδικασίες της εργασίας τους”. Κι ενώ η ιταλική Κρατική Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα (περί μη αποδεκτής ενέργειας), το ιταλικό Υπουργείο Εργασίας αφήνει το παραθυράκι ανοιχτό…: “τα βραχιολάκια αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν δεν υπάρξει σαφής συναίνεση των συνδικάτων”. Η απόφαση, λοιπόν, στα χέρια των πουλημένων γραφειοκρατών συνδικαλιστών!

Έτσι, λοιπόν, παρουσιάζεται από τα αφεντικά, με σύγχρονη γλώσσα, η αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζόμενων, δίνοντάς τους, μάλιστα, στην περίπτωση της Amazon κι εντολή με μικρή δόνηση σε περίπτωση που κινούνται σε λαθεμένη κατεύθυνση στο χώρο δουλειάς.

Το δυστοπικό αυτό πείραμα, βέβαια, έχει δοκιμαστεί εδώ και καιρό, παγκόσμια, σε καταδικασμένους/ες ή φυλακισμένους/ες σε περιπτώσεις χορήγησης αδειών από τη φυλακή, προσωρινής απόλυσης ή αναστολής εκτέλεσης ποινής με όρους. Στην Ελλάδα, ειδικώτερα, οι εκπαιδευτικές άδειες των κρατούμενων χορηγούνται μόνο με τη χρήση “βραχιολιού”, μία τάση που, απ’ ό,τι διαφαίνεται, θα επεκταθεί και σε όσους/ες καταδικάζονται με αναστολή ή σε όσους/ες θα παίρνουν κανονική άδεια.

Η χρήση “βραχιολιού”, όμως, έχει και ταξικό χαρακτήρα. Η εταιρεία G4S που το διαχειρίζεται πληρώνεται από τον/ην κρατούμενο/η 15€ την ημέρα, ή 450€ το μήνα, όσο δηλαδή ένας σημερινός μισθός. Ο/Η κρατούμενος/η είναι υποχρεωμένος/η να το φοράει και μέσα στη φυλακή (διότι, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, η προσθαφαίρεση του “βραχιολιού” απαιτεί ειδικευμένο τεχνικό κι, άρα, είναι ασύμφορη), με αποτέλεσμα να προκαλεί ανεπανόρθωτα παθολογικά προβλήματα στους/ις κρατούμενους/ες, λόγω της συνεχούς έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι όσοι/ες δεν έχουν χρήματα, δεν θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Η αντιπρόταση, βέβαια, δεν είναι το “δωρεάν βραχιολάκι”. Το ζήτημα είναι αν αποδεχόμαστε στη φυλακή (όπως και στον εργασιακό τομέα) τη δυστοπική κατάσταση επιτήρησης κι ελέγχου, σε μία κοινωνία που προσπαθεί να καταγράφει τις κινήσεις μας, γνωρίζοντας ανά πάσα στιγμή που είμαστε και τι κάνουμε, με αντάλλαγμα “ανάσες ελευθερίας”. Mεγάλο και δύσκολο θέμα, που πρέπει, όμως, να ανοίξουμε…

2. Οι θάνατοι στις φυλακές (και στα Α.Τ.) δεν είναι “τυχαίοι”, είναι δολοφονίες των ανθρωποφυλάκων(και των μπάτσων)

5 θάνατοι σε 20 μέρες στις φυλακές και στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων:

* 29 Γενάρη 2018. Ένας 29χρονος εξαρτημένος και οροθετικός, στο αποκαλούμενο “νοσοκομείο” των φυλακών Κορυδαλλού ‘Άγιος Παύλος’, βρέθηκε απαγχονισμένος, σε ειδικό χώρο απομόνωσης. Σε λίγες εβδομάδες αποφυλακιζόταν…

* 2 Φλεβάρη 2018. Ο Μαλτέζος Σώζος, 26 ετών, πέθανε από πρήξιμο-μόλυνση δοντιού στις φυλακές Λάρισας, μετά από μεταγωγή του από τις φυλακές Μαλανδρίνου, προκειμένου να εισαχθεί στο Νοσοκομείο Λάρισας. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε…

* 5 Φλεβάρη 2018. Κρατούμενος, 33 ετών, κρεμάστηκε στις φυλακές Αλικαρνασσού Κρήτης.

* 11 Φλεβάρη 2018. Κρατούμενος, 58 χρονών, αυτοκτόνησε στο Α.Τ. Τρικάλων κόβοντας την καρωτίδα του.

* 16 Φλεβάρη 2018. Αυτοκτονία κρατούμενου στο Α.Τ. Κισσάμου Χανίων. Απαχγονίστηκε με κουβέρτα.

Είτε πρόκειται για ολιγωρία των δεσμοφυλάκων/μπάτσων, είτε πρόκειται για αυτοκτονίες λόγω των απάνθρωπων όρων κράτησης και της αδυναμίας των πιo “ευαίσθητων” κρατούμενων να δουν “φως στο τούνελ”, όλα αυτά δείχνουν το απαίσιο πρόσωπο του κρατικού μηχανισμού, που είναι ένας νομιμοποιημένος “κίλερ”. Σκοτώνει και, με μία ΕΔΕ, (αυτο)απαλάσσεται. Κι όλα αυτά δεν ισχύουν, βέβαια, για τους πλούσιους και επώνυμους κρατούμενους, που εύκολα μπορούν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία ή που έχουν όλες τις ανέσεις στα κελιά τους, ώστε να καλοπερνάνε και να μην σκέφτονται την αυτοκτονία.

Αυτός ο σύγχρονος Μολώχ, που τρέφεται από τις σάρκες των κρατούμενων, δεν αναμορφώνεται, ούτε εξανθρωπίζεται. Ανατρέπεται.

3. 2η άδεια για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Με λιγότερο θόρυβο και επιθέσεις από τον δεξιό και ακρο-δεξιό πολιτικό και μιντιακό συρφετό πήρε ο Δημήτρης Κουφοντίνας τη 2η διήμερη άδειά του στις αρχές Φλεβάρη. Μια άδεια που δικαιούται στα 8 χρόνια και την παίρνει στα 16!

Ας το χωνέψουν καλά, ότι δεν είναι δυνατόν να ξαναδικάζεται ο Δημ. Κουφοντίνας, για 2η φορά, από τους “παθόντες” συγγενείς τραπεζιτών, εφοπλιστών, πολιτικών, στρατιωτικών, βασανιστών, κ.α., με αίτημα να μην πάρει ποτέ άδεια ή να μην βγει ποτέ από τη φυλακή.

Πίσω απ’ όλα αυτά, μάλλον, υπάρχει κάτι άλλο που δεν το ομολογούν: το φάντασμα του “φαρμακοχέρη” τούς φοβίζει ακόμα. Κι ας μην είναι το δικό του χέρι…

4. “Αποσυμφόρηση φυλακών”: καλά, πλάκα μας κάνουν;

Η μείωση του αριθμού των κρατούμενων λόγω απολύσεων από τις φυλακές (σύμφωνα με τους πρόσφατους πίνακες του Υπουργείου Δικαιοσύνης), πλασάρεται με το συνοδευτικό χαπάκι, ότι, δηλαδή, υπάρχει πολιτική βούληση γιά “αποσυμφόρηση των φυλακών”. Τι λένε, όμως, αυτοί οι πίνακες ; Οτι ενώ, πράγματι, υπήρξαν απολύσεις κρατούμενων με το νόμο Παρασκευόπουλου (από 12.693 το 2014, μειώθηκαν σε 11.798 το 2015 και σε 9.611 το 2016), στη συνέχεια ο αριθμός των κρατούμενων παραμένει σταθερός (9.560 το 2017) και μετά αυξάνεται πάλι! (10.011 το Γενάρη του 2018, 10.030 τον Φλεβάρη του 2018, και 10.055 το Α’ 15ήμερο του Μάρτη 2018). Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι “αξιότιμοι” κ.κ. δικαστές και εισαγγελείς ξαναπήραν φόρα και συνεχίζουν, με αμείωτο ζήλο, να στέλνουν παραπάνω κόσμο στη φυλακή (παρά τις αποφυλακίσεις), μοιράζοντας πολλές και εξοντωτικές ποινές, με αποτέλεσμα να ξαναγεμίζουν οι φυλακές. Οσοι/ες αποφυλακίζονται πρέπει να αντικαθίστανται από νεο-εισερχόμενους/ες…

Το κατασταλτικό κράτος δουλεύει με σχέδιο. Αστυνομία+αντιτρομοκρατική “υποδεικνύουν” ενόχους και εισαγγελείς+δικαστές “εκτελούν”.

Υ.Γ.: Αυτό το ζήτημα έχει, εξάλλου, αναδειχθεί και από τους κρατούμενους μέσω της Επιτροπής Αγώνα Φυλακών, που, αναφερόμενη στον σωφρονιστικό κώδικα, επισημαίνει ότι εξοντωτικές ποινές μοιράζονται σαν τα στραγάλια και, επιπλέον, ότι στην περίπτωση που κρατούμενοι/ες υποπέσουν σε πειθαρχικό παράπτωμα, στη διάρκεια έκτισης της ποινής ή της άδειας, υποχρεούνται να εκτίσουν τις επιπλέον ποινές ανεβάζοντας την κράτησή τους στα ύψη.

5. Επιλεκτική τροπολογία

To KKE έφερε 2 τροπολογίες στη Βουλή (στο πλαίσιο του νομοσχεδίου “Καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας”) για κατάργηση διατάξεων του “τρομονόμου” και τον περιορισμό χρήσης του DNA. Κι ως εδώ καλά. Στη συνέχεια, αναφέρεται, επιλεκτικά, στην εξόφθαλμη περίπτωση χρήσης DNA για την καταδίκη της Ηριάννας και του Περικλή. Λέξη, βέβαια, για τους πολιτικούς κρατούμενους ένοπλους αντάρτες. Τσιμουδιά γιά τους αναρχικούς. Αυτοί είναι επικίνδυνοι “τρομοκράτες”… Οχι, βέβαια, ότι περιμέναμε κάτι διαφορετικό απ΄αυτούς που δήλωναν τον Δεκέμβρη του 2008 ότι “στην πραγματική λαική εξέγερση δεν θα σπάσει ένα τζάμι” (Παπαρήγα).

ΜαΜα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *