Ενημερώσεις από δίκες – Φεβρουάριος 2018

Εφετείο Μιχαλάκογλου -Τζιώτζη

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της δίκης των αναρχικών συντρόφων Φ. Τζιώτζη και Π. Μιχαλάκογλου με τις ποινές να μειώνονται στα 7 χρόνια και 5 χρόνια αντίστοιχα. Η κατηγορία περί διακεκριμένης οπλοκατοχής παρέμεινε σταθερή, πρωτόδικα οι σύντροφοι είχαν καταδικαστεί σε 8 χρόνια ο Π. Μιχαλάκογλου και σε 8 χρόνια και 8 μήνες ο Φ. Τζιώτζης.

 

Εφετείο ΕΑ

Το εφετείο της 2ης δίκης του ΕΑ ( Τράπεζα Ελλάδος, συμπλοκή στο Μοναστηράκι, απαλλοτριώσεις τραπεζών) συνεχίζεται στις δικαστικές φυλακές του Κορυδαλλού με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας. Κατηγορούμενοι είναι τα μέλη του ΕΑ, Ν. Μαζιώτης, Π.Ρούπα και ο αναρχικός Α. Σταμπούλος και ο αγωνιστής Γ. Πετρακάκος. Σε αυτή την δίκη η Π. Ρούπα δικάζεται μόνο για τα πλημμελήματα που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα. Παράλληλα με αυτή την δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και η πρωτόδικη όπου δικάζεται η Π. Ρούπα για τα κακουργήματα που αφορούν την έκρηξη στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Εφετείο ΣΠΦ

Το εφετείο υποθέσεων της ΣΠΦ και άλλων αναρχικών συντρόφων συνεχίζεται με την εξέταση μαρτύρων κατηγορίας. Στις τελευταίες συνεδριάσεις κατέθεσαν ο Χαρδαλιάς επικεφαλής του 1ου τμήματος εσωτερικής «τρομοκρατίας», καθώς και άλλα 2 στελέχη της «αντιτρομοκρατικής» οι οποίοι κινήθηκαν στο γνωστό μοτίβο «δεν θυμάμαι, δεν είδα, δεν μπορώ να πω».

 

Διάφορες υποθέσεις αναρχικών συντρόφων

Συνεχίζεται το εφετείο που αφορά απαλλοτριώσεις τραπεζών, διακεκριμένη κατοχή πυρομαχικών, εμπρησμούς, πλαστογραφία. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί ο Α. Ντάλιος σε 29 χρόνια, ο Ν. Ρωμανός σε 20 χρόνια, ο Δ. Πολίτης σε 13 χρόνια, ο Γ. Μιχαηλίδης σε 11 χρόνια, ο Γ. Τσάκαλος σε 5 χρόνια. Η πρόταση του εισαγγελέα δε διαφοροποιείται στο ελάχιστο από την πρωτόδικη καταδίκη, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει οι ποινές να παραμείνουν στα ίδια περίπου επίπεδα.

 

Για τους 9 Τούρκους Αγωνιστές

Στις 28/11/17, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, η «αντιτρομοκρατική» συνέλαβε 9 αγωνιστές από την Τουρκία οι οποίοι κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε άγνωστη «τρομοκρατική» οργάνωση καθώς και για άλλα αδικήματα που εντάσσονται στον «αντιτρομοκρατικό» νόμο. Ένα κομβικό κομμάτι στην υπόθεση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι για τους δύο από τους συλληφθέντες, τον S.N.Ozpalat και τον Mehmet Dogan, η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοσή τους. Η απόφαση για τον M. Dogan στις 2/2 ήταν αρνητική ως προς την έκδοση. Για τον Ozpalat το συμβούλιο ανέβαλε την εκδίκαση για τις 6/3 προκειμένου να ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία από τις τουρκικές αρχές.Επιπλέον, στις 8/1/2018 εκδόθηκε η απόφαση του εφετείου στη Μυτιλήνη για την υπόθεση της Χίου (μεταφορά οπλισμού) που έκρινε αθώους τον Μουσταφά και την Χάρικα, οι οποίοι επίσης είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε «τρομοκρατική» οργάνωση (DHKP-C). Με αυτή την απόφαση, κατέρρευσε ταυτόχρονα και η προσπάθεια από την πλευρά των διωκτικών αρχών να συνδέσουν τους 9 Τούρκους με την υπόθεση της Χίου.

 

Συλλήψεις 5 συντρόφων στη Θεσ/νίκη

Στην πορεία αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε για τον εμπρησμό από φασίστες της κατάληψης Libertatia στις 22/1 συνελήφθησαν 4 σύντροφοι και 1 συντρόφισσα με κατηγορίες 7 πλημμελήματα και 1 κακούργημα για εμπρησμό. Στις 26/1 αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Η ημερομηνία της δίκης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *