Ενημερώσεις από δίκες – Ιούλιος 2018

Δίκη για την επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας

Στη δίκη αυτή βρίσκεται κατηγορούμενη η Π. Ρούπα, μέλος του ΕΑ, για τα κακουργήματα που αφορούν την επίθεση της οργάνωσης στην Τράπεζα της Ελλάδoς.

Η δίκη βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Στη συνεδρίαση στις 27 Ιουνίου η Π. Ρούπα έκανε πολιτική τοποθέτηση – σχολιασμό πάνω στην πρόταση του εισαγγελέα. Στο πρωτόδικο δικαστήριο η Π. Ρούπα βρίσκονταν στην παρανομία και είχε καταδικαστεί ερήμην σε 11 χρόνια κάθειρξη μόνο για τα πλημμελήματα.

Εφετείο 2ης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα

Το εφετείο (Τράπεζα της Ελλάδος, συμπλοκή στο Μοναστηράκι, απαλλοτριώσεις τραπεζών) βρίσκεται στο στάδιο κατάθεσης των μαρτύρων κατηγορίας. Πρωτόδικα οι σύντροφοι είχαν καταδικαστεί: Ν. Μαζιώτης σε ισόβια και 129 χρόνια, Π. Ρούπα σε 11 χρόνια για τα πλημμελήματα , Α. Σταμπούλος 13 χρόνια και Γ. Πετρακάκος 36 χρόνια.

 

Εφετείο υποθέσεων της Σ.Π.Φ. και άλλων αναρχικών συντρόφων

Βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Στην προηγούμενη συνεδρίαση οι σύντροφοι Χ. Τσάκαλος, Κ. Σακκάς, Γ. Καραγιαννίδης, Α. Μητρούσιας και Σ. Αντωνίου έκαναν τις πολιτικές τους τοποθετήσεις. Την επόμενη φορά, που είναι στις 11 Ιουλίου, αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως. Οι υποθέσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το εφετείο αφορούν στην εισβολή της αντιτρομοκρατικής σε σπίτι στο Χαλάνδρι το 2009, στις συλλήψεις στο Βόλο το 2011, στην αποστολή εμπρηστικών δεμάτων το 2010, στην ένοπλη συμπλοκή στην Πεύκη το 2012 και στην υπόθεση της Νέας Σμύρνης.

 

Εφετείο για 250 επιθέσεις της Σ.Π.Φ.

Το εφετείο βρίσκεται στο στάδιο κατάθεσης μαρτύρων κατηγορίας. Κατηγορούμενοι είναι τα 10 μέλη της οργάνωσης που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί από 21 έως 28 χρόνια φυλάκισης.

 

Εφετείο για το «Σχέδιο Φοίνικας» και για την απόπειρας απόδρασης ΣΠΦ

Το εφετείο για το «Σχέδιο Φοίνικας» και για την απόπειρα απόδρασης της ΣΠΦ γίνονται από την ίδια έδρα. Μετά από την ταυτοποίηση των μαρτύρων, η έδρα ξεχώρισε τις ημερομηνίες των δύο υποθέσεων. Στις 6/7 ξεκίνησε το εφετείο για το «Σχέδιο Φοίνικας» με την εξέταση μαρτύρων κατηγορίας και στις 18/7 θα ξεκινήσει το εφετείο για την απόπειρα απόδρασης.

Διάφορες υποθέσεις ληστειών κάτω από την «ομπρέλα» του ΕΑ

Στις 25 Μαΐου ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση «Ληστές του Διστόμου», η οποία αφορά μια σειρά ληστειών που το κράτος τις εντάσσει κάτω από την «ομπρέλα» του Επαναστατικού Αγώνα. Σε αυτή τη δίκη βρίσκονται κατηγορούμενοι οι αναρχικοί: Νίκος Μαζιώτης μέλος του ΕΑ, Μάριος Σεϊσίδης, Παναγιώτης Ασπιώτης, Κώστας Σακκάς, Γρηγόρης Τσιρώνης, καθώς και ο Σπύρος Χριστοδούλου, ο Γιώργος Πετρακάκος, η συντρόφισσά του Μαρία Θεοφίλου και 3 άτομα του φιλικού τους περιβάλλοντος.

Κοινός παρονομαστής για τους κατηγορούμενους αποτελεί η επιλογή της φυγοδικίας.

Όλες οι κατηγορίες εντάσσονται στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης για την περίοδο 2006-2012 και στο πλαίσιο δράσης του Επαναστατικού Αγώνα για την περίοδο 2012-2016.

 

Δίκη Δημήτρη Χαρίση-Απόπειρα ληστείας χρηματαποστολής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η δίκη του συντρόφου ξεκίνησε στις 18-6-2018 και ολοκληρώθηκε την ίδια ημέρα, με την καταδίκη του σε 5 χρόνια φυλάκισης για απόπειρα κλοπής και άλλους 3 μήνες για οπλοφορία. Παρότι ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του συντρόφου για όλες τις κατηγορίες, κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών για την απόπειρα ληστείας ενός scooter.  Ο ίδιος διάβασε την πολιτική του δήλωση και αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της έδρας.

Εφετείο Μάριου Σεϊσίδη-Ληστεία της τράπεζας Σόλωνος

Στις 6-6-2018 ξεκίνησε στο εφετείο Αθηνών, το εφετείο του αναρχικού Μ. Σεϊσίδη. Λόγω της υποβολής δύο αιτημάτων από τους δικηγόρους  (παρουσία των ταμιών της τράπεζας και διόρθωση λάθους πρωτόδικης απόφασης), διακόπηκε και ορίστηκε νέα ημερομηνία η 21η Νοεμβρίου 2018. Πρωτόδικη ποινή: 36 χρόνια για την ληστεία της τράπεζας ΕΤΕ και απόπειρα ανθρωποκτονίας τριών μπάτσων.

 

Ηριάννα – Περικλής

Στις 28 Ιουνίου ολοκληρώθηκε το εφετείο της Ηριάννας και του Περικλή, στο οποίο αθωώθηκαν ομόφωνα. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή για συμμετοχή στη ΣΠΦ, με μόνο αποδεικτικό στοιχείο μείγμα αμφιβόλου ποιότητας και μικρής ποσότητας DNA.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *