Valtonyc και Pablo Hasel (Φεβρουάριος 2018, Ισπανία)

Ο ράπερ Valtonyc καταδικάστηκε σε 3 χρονιά και 6 μήνες από το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας χωρίς αναστολή, με την κατηγορία πως υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ETA και η GRAPO.

Ο Valtonyc διωκόταν για το περιεχόμενο των στίχων του και τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας εκφράσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την εναντίωσή του στον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο της Ισπανίας, καθώς και συνολικά στο πολιτικό σκηνικό.

Την ημέρα της φυλάκισής του έγιναν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης με παράλληλες δράσεις ενάντια στην κρατική καταστολή και την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, οι οποίες έχουν αρχίσει να γίνονται αρκετό καιρό.

Ο ράπερ Pablo Hasel καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκισης, με τις ίδιες κατηγορίες (για το περιεχόμενο των στίχων και του δημόσιου λόγου του). Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη του καταδίκη, ξαναμπαίνει στις φυλακές μαζί με πρόστιμο 20.000 ευρώ.

Οι καταδίκες αυτές δεν είναι “μεμονωμένα περιστατικά”, αλλά μία πολιτική κατεύθυνση της εξουσίας, που οπλίζεται απέναντι σε όσους μπορούν να αντισταθούν, με όποιο τρόπο μπορούν, στην φασιστικοποίηση και τον ολοκληρωτισμό που προσπαθούν να επιβάλουν οι κρατιστές.

demis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *