Για τους 5 διωκόμενους της NO EXPO

Την 1η Μαΐου του 2015 πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο διαδήλωση ενάντια στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης EXPO. Την επόμενη κιόλας ημέρα οι ιταλικές αρχές πραγματοποιούν δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις, μερικές από τις οποίες αποτελούν και οι 5 προσαγωγές συντρόφων από την Αγία Παρασκευή, μετά την έξοδό τους από κατειλημμένο πολιτικό χώρο. Μετά από πολύωρη κράτηση και χωρίς την παρουσία διερμηνέα, αφού υποχρεώνονται να δώσουν δείγμα DNA και αποτυπώματα, αφήνονται ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Τον Νοέμβριο του 2015, έξι μήνες μετά, οι ιταλικές αρχές εκδίδουν εντάλματα σύλληψης για 10 διαδηλωτές, 5 συντρόφους από την Ελλάδα και 4 από την Ιταλία. Στις 15 Νοεμβρίου η ΕΛ.ΑΣ. εισβάλει στα σπίτια τους και τους συλλαμβάνει. Την ίδια μέρα, συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται οι 4 Ιταλοί διαδηλωτές στο Μιλάνο ενώ ένας ακόμη Ιταλός κατηγορούμενος διαφεύγει της σύλληψης όπου και καταζητείται μέχρι και σήμερα.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 7,8 και 11 Γενάρη του 2016 λαμβάνουν χώρα οι συνεδριάσεις του συμβουλίου εφετών και αποφασίζεται η μη έκδοση των 5 στις ιταλικές αρχές. Οι αποφάσεις αυτές συνοδεύονται με την έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης για την άσκηση ποινικής δίωξης στην Ελλάδα για τα «αδικήματα» που κατηγορούνται από τις ιταλικές αρχές ότι διέπραξαν.

Η ιταλική δικαιοσύνη επιστρέφει 2 χρόνια μετά και σε αναζήτηση “ενόχων” ορίζει δικάσιμο για τους 5 συντρόφους στις 15 Νοέμβρη στο Μιλάνο. Η δίκη, τελικώς, αναβάλλεται για τις 31 Ιανουαρίου του 2018.

Στις 15/1/2018 ξεκίνησε η δίκη των 5 συντρόφων στην Ευελπίδων, η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω στάσης εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων.

Μ.Μ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *