Παρέμβαση στο σπίτι της Α. Ζαΐρη σχετικά με τις δεσμεύσεις λογαριασμών πολιτικών κρατουμένων

Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ

Δεσμεύσεις λογαριασμών έχουν επιβληθεί ως κυρώσεις σε μια σειρά συντρόφων (πρόσφατα σε Καραγιαννίδη – Σταμπούλο), που σε πολλές περιπτώσεις, αφορούσαν λογαριασμούς που ανοίχθηκαν κατόπιν της αποφυλάκισης τους, και μάλιστα για υποθέσεις που κατά πολύ προγενέστερες του νόμου που προβλέπει τη δράση της συγκεκριμένης αρχής. Επίσης, οι κυρώσεις αυτές επεκτάθηκαν και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Όταν, για παράδειγμα, η αρχή αυτή δεσμεύει χρήματα σε λογαριασμό προερχόμενα από επίδομα ανεργίας ή από σύνταξη γονέα αποφυλακισμένου συντρόφου, γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι στόχο δεν έχει μόνο την εκδίκηση, αλλά και την υπαγωγή τους σε καθεστώς “οικονομικής ομηρίας”.

Ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά την ανακάλυψη περιβόητου λογαριασμού “ενίσχυσης τρομοκρατίας” με το “αστρονομικό” ποσό των 2000 ευρώ και την επακόλουθη δίωξη συγγενών και φίλων κοινωνικών κρατουμένων, που μπορεί να είχαν καταθέσει “τεράστια” ποσά, της τάξεως των 50 και 100 ευρώ. Μάλιστα, τα ΜΜΕ φρόντισαν να αναδείξουν “το έργο” της αρχής, ενισχύοντας τις σκοπιμότητες της, μέσω της δημιουργίας ευφάνταστων σεναρίων περί επαναστατικών/τρομοκρατικών ταμείων, θέλοντας να επικυρώσουν τη θεωρία περί “συνεργασίας τρομοκρατών και ποινικών”, συμμετέχοντας στην κρατική προπαγάνδα με στόχο την αποϊδεολογικοποίηση και την κοινωνική απονομιμοποίηση της ένοπλης πάλης και όσων συντρόφων και συντροφισσών κατηγορήθηκαν ως μέλη της.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ΑΚΝΕΕΔ) άρχισε να λειτουργεί το 2011 βάσει του άρθρου 7 του ν. 3986/2011. Σκοπός της, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, είναι “η λήψη και εφαρμογή αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας” αλλά και “ο προσδιορισμός των σχετιζόμενων με την τρομοκρατία προσώπων και η επιβολή χρηματοοικονομικών κυρώσεων”. Η ΑΚΝΕΕΔ συνιστά απολαμβάνει διοικητική και λειτουργική ανεξαρτησία ενώ η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της προέρχεται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου οικονομικών. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της διορίζονται με συναπόφαση υπουργείων (υπ. Δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπ. Οικονομικών, υπ. Εσωτερικών και υπ. Εξωτερικών) αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος, του διοικητή της ΑΑΔΕ, του Δ.Σ. της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς και άλλων κρατικών φορέων και αρχών. Τμήμα της ΑΚΝΕΕΔ αποτελεί και η Μονάδα Οικονομικών Κυρώσεων κατά Υπόπτων Τρομοκρατίας.

Σαφέστατα, δεν έχουμε καμία αυταπάτη ως προς τον ρόλο αυτής της “αρχής”. Δεν μας προκαλεί καμιά εντύπωση το γεγονός ότι κλείνει τα μάτια μπροστά στα αφεντικά της, δηλαδή τους κεφαλαιοκράτες που πλουτίζουν σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας, είτε μέσω των “νόμιμων”, είτε μέσω των “έκνομων” δραστηριοτήτων τους (βλ. επιφανείς μεγαλοναρκέμπορους). Η εν λόγω “αρχή” επάξια κατέχει μια περίοπτη θέση στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, μιας και έχει ως αρμοδιότητα την οικονομική καταστολή του.

Φυσικά, τα πρόσωπα που υπηρετούν τη συγκεκριμένη αρχή επιλέγονται με βάση την “προθυμία” τους να συνεργαστούν με την εκάστοτε εξουσία και την “αντιτρομοκρατική” υπηρεσία. Η Άννα Ζαΐρη αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι πρόεδρος της συγκεκριμένης “αρχής” τα τελευταία χρόνια και έχει επιδείξει πλούσιο έργο, παράλληλα είναι και πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας.

Επισκεφτήκαμε την πολυκατοικία που μένει στην περιοχή του Ζωγράφου την οποία “διακοσμήσαμε” γράφοντας συνθήματα, επίσης πετάχτηκαν τρικάκια στην γύρω περιοχή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υπενθυμίσουμε ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι δεν είναι μόνοι και συγχρόνως να ενημερώσουμε τους γείτονές της για το ποιόν της συγκεκριμένης “κυρίας”.

Κάτω τα χέρια από τους πολιτικούς κρατούμενους

Άμεση κατάργηση των ειδικών συνθηκών και νόμων

Αγώνας με όλα τα μέσα ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο

ΕΝΤΟΣ – ΕΚΤΟΣ

ομάδα αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *